| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      











poniedziałek, 23 lipca 2007
Biografia

Sarah Anne Callies (obecnie znana jako Sarah Wayne Callies - przyjęła nazwisko panieńskie matki) urodziła się 1 czerwca 1977r. w La Grange (Illinois, USA). Kiedy miała rok wraz z rodziną przeprowadziła się do Honolulu na Hawajach. Już będąc dzieckiem Callies okazywała zainteresowanie aktorstwem biorąc udział w różnych przedstawieniach szkolnych w Punahou School.

Podczas gdy oboje jej rodzice są profesorami na hawajskim uniwersytecie w Manoa (ojciec wykłada prawo, natomiast matka język angielski), Sarah nie poszła ich śladami. Zamiast tego wybrała aktorstwo i po ukończeniu szkoły średniej Callies kontynuowała naukę w Dartmouth College w Hanoverze (New Hampshire, USA), gdzie w połączeniu z nauką rozwijała swoje zainteresowanie teatrem. W 1999r. ukończyła Dartmounth College ze szczególnym naciskiem na Licencjackie Studia Feministyczne, a następnie kontynuowała naukę w Narodowym Konserwatorium Teatralnym w Denver, gdzie uzyskała tytuł Magistra Sztuk Pięknych.

W 2003r. Sarah debiutowała w serialu "Sędziowie z Queens (Queens Supreme)", w którym wcieliła się w postać Kate O'Malley. Jej pierwszą główną rolą była rola w "Tarzanie na Manhattanie (Tarzan)" - 8-odcinkowym serialu wyprodukowanym przez Warner Bros.

Po wielu gościnnych występach w "Prawie i bezprawiu (Law & Order: Special Victims Unit)", "Obławie (Dragnet)" i "Wzorze (Numb3rs)" Sarah otrzymała rolę dr Sary Tancredi w serialu "Skazany na śmierć (Prison Break)" emitowanym w Stanach Zjednoczonych przez telewizję FOX, a w Polsce przez telewizję Polsat. Obok ról w serialach, Sarah wystąpiła także w dwóch filmach - "Niebiańskiej przepowiedni (The Celestine Prophecy)" oraz w "Whisper", którego premiera zapowiedziana jest na 2007 rok.

21 czerwca 2002r. Callies wyszła za Josha Winterhalta, którego poznała w Dartmouth College. Para przeprowadziła się do Nowego Jorku, kiedy Sarah otrzymała rolę w serialu "Sędziowie z Queens (Queens Supreme)" emitowanym przez stację NBC. 23 stycznia 2007r. rzeczniczka Callies ogłosiła, że para spodziewa się pierwszego dziecka.
Filmografia

2008: Bittersweet jako Robyn
2005-2008: Skazany na śmierć (Prison Break) jako Dr Sara Tancredi
2007: Whisper jako Roxanne
2003-2007: Sędziowie z Queens (Queens Supreme) jako Kate O'Malley
2006: Niebiańska przepowiednia (The Celestine Prophecy) jako Marjorie
2005: Wzór (Numb3rs) jako Agentka Kim Hall
2004: The Secret Service jako Laura Kelly
2003: Tarzan na Manhattanie (Tarzan) jako Oficer Jane Porter
2003: Obława (Dragnet) jako Kathryn 'Kate' Randall
2003: Prawo i bezprawie (Law & Order: Special Victims Unit) jako Jenny Rochester

Szczegółowa filmografia dostępna po kliknięciu "więcej".
Fakty



Imiona: Sarah Anne
Data urodzenia: 1 czerwca 1977
Miejsce urodzenia: La Grange, Illinois (USA)
Wzrost: 1,75m


W 1995r. ukończyła liceum Punahou High School w Honolulu.

W 1999r. ukończyła Dartmounth College w Hanoverze (New Hampshire, USA) ze szczególnym naciskiem na Licencjackie Studia Feministyczne i z Wyższym Stypendium Naukowo-Badawczym w zakresie Autochtonicznej Teologii.

W 2002r. ukończyła Narodowe Konserwatorium Teatralne w Denver uzyskując tytuł Magistra Sztuk Pięknych.

Jej rzecznikiem prasowym jest Jodi Gottlieb.

21 czerwca 2002r. wyszła za Josha Winterhalta, którego poznała w Dartmouth College w Hanoverze.

14 lipca 2007r. urodziła pierwsze dziecko - dziewczynkę o imieniu Keala.
Start!
W końcu rusza pierwsza polska strona w całości poświęcona aktorce Sarah Wayne Callies, znanej przede wszystkim z serialu Skazany na śmieć (Prison Break).
1 ... 6 , 7 , 8